папа Франциск ОАЕ

Главата на римокатолическата църква, папа Франциск пристигна на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава VaticanNews. Подобна визита на папа в богатата арабска страна се осъществява за първи път. Посещението ще трае три дни, като се предвижда папа Франциск да участва в конференция за междурелигиозен диалог.

Събитието се организира под егидата на Мюсюлманския съвет на старейшините с идеята да се противодейства на религиозния фанатизъм. Инициативата е на имама на египетския университет „Ал Азхар“ (най-старият университет в света и известен като „най-престижния университет в сунитския ислямски свят“) Ахмед ал Тайеб.

Папа Франциск неведнъж се е срещал с Тайеб.

Предвижда се главата на Римокатолическата църква да се срещне с представители на мюсюлманската и на будистката общност в Емирствата, както и с престолонаследника принц Мохамад ибн Зайед ал Нахаян.

Понтификът ще посети и местни католически общности. Общият брой на католиците в страната е около 900 хиляди – около 10 на сто от населението.

Във вторник, 5 февруари, папа Франциск ще отслужи меса в Абу Даби.

В Емирствата отдавна е възможна религиозната свобода. По-конкретно в Абу Даби, Дубай и Оман има 11 енории, които са на разположение на католическата общност, наброяваща десетки хиляди души, с училища, ръководени от богопосветени. На литургиите в Дубай по време на Рождество Христово присъстваха над 20 хиляди души в малката църква, посветена на Дева Мария; докато в Абу Даби присъстващите вярващи бяха най-малко 6 хиляди.

Емирствата принадлежат към Викариата на Южна Арабия, където живеят близо един милион вярващи, всички от различни националности. Най-голямата общност е филипинската, следвана от индийските католици, особено от щата Керала. Другата част от Църквата се състои от ливанци, сирийци, иракци, египтяни, йорданци, корейци, дошли в региона по причини, свързани с трудовата заетост – общи работници, домашни помощници, хамали; но също и административни служители и мениджъри.

Апостолическият викарий за Южна Арабия монс. Пол Хиндер казва за тях: „общността се състои от участващи вярващи, те не са нито „роби“, нито хора от „серия Б“, те са християни, които активно участват в живота на обществото и на поместната църква. Ние сме жизнена мигрантска общност“.

Църквата в XXI век с уеб платформа за молитвиКатолическата църква влезе напълно в XXI век след като папа Фpaнциcĸ демонстрира нова платформа за м…Jan 21 2019bulmedia.net

Коментари

loading...