Испания ще изпрати най-малко 130 войници и осем самолета Ф-18 в Румъния следващия месец за подсилване на източния фланг на НАТО, съобщиха на съвместна пресконференция премиерът на Испания Педро Санчес и румънският му колега Николае Чука, предаде Ройтерс.

Испания също така потвърди подкрепата си за „незабавното“ и „цялостно“ присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство, се посочва в съвместно изявление на двамата премиери, публикувано по повод провеждането днес в Кастельон де ла Плана, Испания, на първото съвместно заседание на правителствата на Румъния и Испания, предаде Аджерпрес.

„Двете страни искат да постигнат споразумение в рамките на Европейския пакт за миграцията и убежището, което да отразява принципа на справедливото поделяне на отговорностите и солидарността. Испания отново изразява подкрепата си за бързото и пълно интегриране на Румъния в Шенгенското пространство и, подобно на Румъния, потвърждава ангажимента си да подкрепя развитието на сигурно пространство с отворени вътрешни граници, което позволява непрекъснатото свободно движение на хората“, се подчертава в документа, подписан от двамата министър-председатели.

Коментари