ИДИЛ Ирак

Бойци на ИДИЛ, изправени пред поражение в Сирия, преминават през границата с Ирак, което води до дестабилизиране на крехката сигурност на страната, според представители на американската и иракската власт, предава “Асошиейтед прес”.

Стотици – вероятно повече и от 1000 – бойци от ИДИЛ са преминали отворената, пустинна граница през последните шест месеца, избягвайки мащабната операция на американски, кюрдски и съюзнически сили, която се опитва да премахне останките от групата на джихадистите в Източна Сирия, съобщават трима иракски служители от разузнаването и американски военен.

Длъжностните лица споделят информацията при условие, че останат анонимни, защото не са били упълномощени публично да коментират въпросите, обект на иракското разузнаване. Но индикациите за увеличаването на броя на бойци от ИДИЛ в Ирак са видими.

Клетките, опериращи в четири северни провинции, извършват отвличания, убийства и крайпътни засади, насочени към сплашване на местните жители и възстановяване на рекетите, които служат за финансирането и увеличаването на властта на терористите преди шест години.

„ИДИЛ се опитва да се утвърди в Ирак, заради натиска, който има в Сирия“, казва бриг. ген. Яхиа Расул, говорител на иракската армия.

Броя на бойците може да достигне цифра между 5000 и 7000 на територията на Ирак, където се крият в трудно достъпни и отдалечени райони, според данни от разузнаването.

В Сирия силите, ръководени от кюрдите, подкрепяни от коалицията, ръководена от САЩ, притиснаха бунтовниците в малък район, по-малък от един квадратен километър, в село Багуж, до р. Ефрат, близо до 600-километровата граница с Ирак.

Иракската армия е разположила над 20 000 войници, за да охранява границата, но бойците се промъкват, най-вече в северната част на конфликтната зона, в тунели или под прикритието на нощта. Други влизат в Ирак, маскирани като овцевъди.

Те носят със себе си валута и леки оръжия, според докладите от разузнаването, и изкопават допълнително пари и оръжия от тайници, които са направени, по времето когато контролират обширна ивица в Северен Ирак.

„Дори ако разположим най-големите армии в света, те няма да могат да контролират тази територия,“ твърди Расул. „Нашите операции изискват събиране на разузнавателни данни и въздушни удари“.

На върха си през 2014 и 2015 г. терористичната група ИДИЛ управляваше самопровъзгласилия се „халифат“, който обхващаше една трета от иракската и сирийската територия.

Иракските сили, с американска, иранска и друга международна помощ, успяха да обърнат войната и Багдад обяви победа над групата през декември 2017 г., след като последната градска битка бе спечелена.

Но останките на ИДИЛ са се възстановили от големите неуспехи в миналото и много хора се страхуват, че екстремистите могат да се завърнат. Групата вече води бунтовнически битки, макар и на ниско ниво в селските райони.

Асошиейтед прес потвърди девет атаки в Ирак през януари, въз основа на информация, събрана от служители на разузнаването, провинциални лидери и социални медии. ИДИЛ често се хвали със своите постижения чрез приложения за групови съобщения като Telegram.

В един от примерите, група от бойци проникват в дома на мъж, когото обвиняват, за информатор на армията, в село Тал ал-Асфур в северния регион Бадуш, след което го застрелват заедно с двамата му братя и публикуват снимки на убийствата в социалните медии.

Шейх Мохамед Нури, местен племенен водач, казва, че целта е сплашване на местните жители, за да ги предпази от споделяне на разузнавателни данни със служители на службите на Ирак.

В други случаи клетките на ИС са убивали мухтарите – селските лидери и общинските служители. Те са атакували селските контролно-пропускателни пунктове с коли-бомби и минохвъргачки. В град Ширкат в централната част на Ирак, екстремистите спират полицейски автомобил миналия месец и убиват всичките четирима офицери вътре.

Други дейности са насочени към възстановяване на финансовата основа на групата.

Миналата неделя бунтовниците отвличат група от 12 търсачи на трюфели в западната провинция Анбар, отбелязвайки завръщане към стратегия за сплашване и изнудване на фермери и търговци за финансиране на групировката.

Наим Кауд, ръководител на провинциалната служба за сигурност, призовава местните жители да прекратят събирането на трюфели, което се случва само през един сезон в годината и е важен източник на доходи за селските семейства.

„Това е един от източниците на тяхното финансиране“, каза Ал Джабери.

Ал Джабери предупреди да не преувеличава заплахата от ИДИЛ в Ирак, като заяви, че бунтовниците са били по-малко успешни в проникването в общностите, отколкото преди години.

“Това са различни времена”, завърша той.
След като президентът Доналд Тръмп обеща през декември да изтегли американските сили от Сирия, иракските депутати започнаха да искат от САЩ да напуснат и Ирак, твърдейки, че мисията срещу ИДИЛ наближава своя край.

Коментари