Властите в Иран обявиха в понеделник, че ще се върнат на преговорите по ядреното споразумение във Виена единствено при сигурна сделка, като последните стъпки зависят от Вашингтон.

„Няма да отидем във Виена за нови преговори, а за финализиране на ядреното споразумение“, каза говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде пред репортери в Техеран, цитиран от АФП.

Иран обаче признава, че все още има нерешени въпроси, които чака Вашингтон да уреди.

„В момента все още нямаме окончателен отговор от Вашингтон“, каза Хатибзаде.

Припомняме, че на 31 март той критикува американските санкции срещу Техеран.

Новите санкции на САЩ са доказателство, че Вашингтон използва всяка възможност да окаже натиск върху иранския народ, каза тогава той.

Министерството на финансите на САЩ обяви вчера, че санкциите са насочени към базиран в Иран агент по снабдяване и неговата мрежа от компании, които обвини в закупуване на „материали, свързани с горивото за балистични ракети“.

Ведомството твърди, че материалите са закупени за подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, отговарящо за изследванията и разработката на балистични ракети, както и за Parchin Chemical Industries, част от Организацията за отбранителна индустрия на Иран.

Този ход идва в момент, когато се водят преговори за възобновяване на иранската ядрена сделка.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Разговорите бяха подновени, след като Джо Байдън стана президент миналата година.

Коментари