петък, февруари 23, 2024

Иран пришпорва САЩ да отменят санкциите

САЩ трябва да действат бързо за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, защото щом започнат президентските избори в Ислямската република, най-вероятно няма да се случи много през следващите месеци. Това предупреди иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от „Ройтерс“.

Пред Центъра за европейски политически изследвания Зариф повтори искането на Техеран първо Вашингтон да отмени санкциите.

„Европейците са свикнали да се постига компромис. Иран и САЩ не са. Американците са свикнали да налагат, а ние сме свикнали да се съпротивляваме. Сега е времето да се реши дали ще постигнем компромис и ще се върнем към ядреното споразумение, или ще се върнем по нашите пътища“, попита Зариф.

Той не е видял промяна в американската политика при Джо Байдън спрямо тази на предшественика му Доналд Тръмп. Според Зариф няма и причина за провеждане на предварителни разговори, защото САЩ отправят „странични“ искания.

На 18 юни Иран ще проведе президентски избори. Зариф предупреди, че ще трябва да изчакат почти 6 месеца и през този период няма да предприемат сериозни действия за разрешаване на разногласията със САЩ.

Препоръчително е САЩ да действат бързо, призова той.

Говорителят на иранското външно министерство повтори, че САЩ трябва да отменят санкциите и да гарантират, че няма да повторят грешките на администрацията на Доналд Тръмп.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!