Иран очаква санкциите на САЩ по ядрената програма да отпаднат

Иран заяви в сряда, че Съединените щати са се съгласили да премахнат всички санкции върху иранския петрол и корабоплаването, предаде „Ройтерс“.

Съобщението бе направено от началника на кабинета на президента на Хасан Рохани Махмуд Ваези, който повтори предишните твърдения, че Вашингтон е готов да направи големи отстъпки по време на преговорите, които текат от април във Виена. Преговорите бяха прекратени в неделя за консултации в столиците, два дни след като Иран проведе президентски избори, спечелени от по-консервативния Ебрахим Раиси, шеф на иранската съдебна власт, включен в черния списък на САЩ.

Раиси трябва да замени Рохани през август. Още на първата си пресконференция той изключи възможността да се срещне с американския президент Джо Байдън или да преговаря за иранската ракетна програма.

„Постигнато е споразумение за премахване на всички застрахователни, петролни и транспортни санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп“, каза Ваези, цитиран от иранските държавни медии.

Германският външен министър Хайко Маас обаче заяви в сряда, че Техеран и силите все още трябва да преодолеят значителни препятствия. „Постигаме напредък, но все още има някои пречки“, каза Маас на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Маас каза, че сделка е възможна дори след избирането на Райси, непримирим критик на Запада.

В същото време, Съединените щати блокираха достъпа до десетки контролирани от Иран новинарски уебсайта по обвинение в дезинформация. На уебстраниците излязоха съобщения с печатите на ФБР и на американското министерство на търговията. Някои от сайтовете по-късно се появиха отново онлайн с нови домейн-адреси. Всички ирански медии са контролирани от държавата, а частни не съществуват. Решението идва на фона на засилването на напрежението между Вашингтон и Техеран, след като за президент на Иран беше избран Раиси.

Полуофициалната иранска агенция YJC заяви във вторник, че ходът на САЩ „демонстрира, че призивите за свобода на словото са лъжа“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!