Американското IPO на тюбингенската биотехнологична компания Curevac, която проучва ваксина срещу коронавируса, вече е планирано за този петък, заяви операторът на Нюйоркската технологична борса Nasdaq. Онлайн календарът на Nasdaq показа в четвъртък, че акциите на германската фирма трябва да бъдат публично предлагани за продажба на 14 август. Говорител на Curevac не пожела да коментира темата, а доскоро точното време за IPO-то не бе ясно.

Компанията се надява да привлече до 245 милиона щатски долара (около 207 милиона евро) от инвеститорите на фондовата борса. Компанията обяви в понеделник, че планира първоначално да предложи и продаде почти 13,3 милиона обикновени акции. Освен това може да да бъде предоставена опция за 30 дни за закупуване на почти два милиона допълнителни обикновени акции. Очаква се цената на акция да бъде между 14 и 16 долара.

Парите трябва да бъдат инвестирани в по-нататъшната развойна дейност на ваксината и разширяване на производствените мощности, се казва в съобщението.


В наскоро завършен кръг на финансиране Curevac вече набра около 560 милиона евро от инвеститорите. Сред тях е и федералното правителство, което през юни обяви, че държавната банка за развитие KfW е влязла в Curevac със сумата от 300 милиона евро. Целта беше също така да се предотврати евентуално поглъщане от чужбина в рамките на надпреварата за ваксина срещу коронавируса. 

Още по темата

Британската Glaxo-Smithkline, която придоби акции в Curevac във връзка с алианс за изследователска дейност, все още ще държи около 8,5 процента според проспекта.

Както GSK, така и KfW могат да реализират солидни печалби в случай на успешно листване и цена от 15 долара за акция. Залогът на KfW ще струва около 380 милиона евро при цена от 15 долара на акция, което съответства на увеличение на стойността с около 26 процента от входната цена.

Спрямо преките си конкуренти Biontech и Moderna, които също като Curevac работят над ваксини срещу Covid на базата на mRNA, базираната в Тюбинген компания все още ще има сравнително умерена оценка. В момента Biontech има пазарна капитализация от 17,5 милиарда долара, а Moderna – около 28 милиарда долара.

Двете компании обаче имат и по-широка програма за развитие, отколкото Curevac, и имат известна преднина в развитието на ваксините. Защото и двете компании вече са започнали големи проучвания във фаза 3 със своите кандидат-ваксини срещу Covid-19, докато Curevac не обещава това до четвъртото тримесечие на 2020 г.

Базираната в Тюбинген компания, която е основана през 2000 г., има богат опит и в областта на на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система, и основно работи със същия бизнес модел като двамата си конкуренти. Стратегията има за цел да използва мРНК като платформа за голям брой лекарства и ваксини и по този начин да пусне на пазара нов клас активни фармацевтични съставки.

Източник: Investor.BG

Коментари