четвъртък, май 30, 2024

Индия тества балистична ракета с обсег от 5000 км

Индия е тествала балистична ракета, способна да носи ядрена бойна глава на разстояние до 5000 километра. Това обявиха от министерството на отбраната на страната, като медиите нарекоха изпитанието „неумолим сигнал“ към Китай, докато двете страни продължават да са в пограничен конфликт, информира „Франс прес“.

Ракетата „Агни-5„, изстреляна от остров Абдул Калам край източното крайбрежие на Индия късно вчера, се е приземила в Бенгалския залив.

„Успешният тест… е в съответствие със заявената политика на Индия да има „надеждно минимално възпиране“, което подсилва ангажимента за „без първа употреба“ (на ядрени оръжия)“, се посочва в изявление на министерството на отбраната.

Високата 17 метра ракета е била тествана няколко пъти преди, но не и през нощта, а местните медии отбелязаха, че времето на изстрелването целяло изпращане на сигнал до Пекин.

Напрежението с Китай нараства, откакто 20 индийски войници загинаха при сблъсъци на спорната им граница в Хималаите през юни 2020 г.

Оттогава ядрено въоръжените съседи подсилиха границата с десетки хиляди допълнителни войници.

Индия задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната със западните страни през последните години, включително в алианса Quad със САЩ, Япония и Австралия.

Ню Делхи също така е голям купувач на руска военна техника, като поръча системата за противоракетна отбрана С-400 въпреки заплахата от американски санкции заради сделката на стойност 5,4 млрд. долара.

Британското издание „Файненшъл таймс“ съобщи този месец, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е обиколила Земята на ниска орбита, преди да се спусне, но пропускайки, целта си.

Пекин отрече информацията, настоявайки, че това е бил рутинен тест на космически кораб за многократна употреба.

Хиперзвуковите ракети са новата граница в ракетната технология, тъй като те летят по-ниско и са по-трудни за засичане от балистичните ракети, могат да достигат целите по-бързо и са маневрени.

САЩ, Русия, Китай и Северна Корея са тествали хиперзвукови ракети, а няколко други разработват технологията, включително Индия.

Според Times of India Ню Делхи работи върху това да позволи на „Агни-5“ да носи няколко ядрени бойни глави наведнъж, за да могат да се разделят и да поразяват различни цели.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!