Двама академици от университета в Стандфорд – американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън, са носителите на Нобелова награда за икономика през тази година заради подобрения в теорията на търговете и откриване на нови формати на наддавания, съобщи Шведската кралска академия.

Тазгодишните лауреати са проучили как работят търговете и са използвали своите наблюдения, за да проектират нови аукционни формати за стоки и услуги, които са трудни за продажба по традиционен начин, като радио честоти. Техните открития са облагодетелствали продавачите, купувачите и данъкоплатците по целия свят, съобщават организаторите.

Още по темата

Уилсън е разработил теория за търгове на обекти с обща стойност – стойност, която предварително е неясна, но в крайна сметка е еднаква за всички. Примерите включват бъдещата стойност на радиочестотите например. Уилсън показва защо разумните кандидат-купувачи са склонни да правят оферти под собствената си най-висока оценка на общата стойност: те се притесняват от т. нар. „проклятие на победителя“ – тоест от плащането на твърде висока сума и впоследствие загуба.

Милгръм формулира по-обща теория за търговете, която позволява не само общи стойности, но и частни, които варират в зависимост от кандидатите. Той анализира стратегиите за наддаване в редица добре известни аукционни формати, демонстрирайки, че форматът ще даде на продавача по-високи очаквани приходи, когато кандидатите научат повече за приблизителните стойности на другите оферти по време на наддаването.

Преди година в категорията бяха отличени тримата икономисти Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремър –  за своите заслуги в борбата срещу глобалната бедност. Дюфло е едва втората жена и най-младият човек, спечелил наградата за икономика, която съществува от половин век.  

Нобеловата награда за икономика е единствената от наградите, която не произтича от завещанието на изобретателя на динамита и дарител Алфред Нобел. Тя се дарява от шведската централна банка Riksbank от края на шейсетте и следователно не е, строго погледнато, класическа Нобелова награда. Въпреки това тя ще бъде връчена заедно с останалите награди. 

Тържественото връчване на всички награди традиционно се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на дарителя на наградата Алфред Нобел. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм.

Източник: Investor.BG

Коментари