Терористите от ИДИЛ („Ислямска държава в Сирия и Леванта“) за първи път съобщиха, че в Индия вече има своя „провинция“. Това се случва след сблъсък между екстремисти и силите за сигурност в оспорваната област Кашмир. При сблъсъка е бил ликвидиран човек, за който се предполага, че принадлежи към терористичната организация, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Турция е предотвратила терористична атака на ИДИЛ в ИстанбулТурските служби за сигурност и обществен ред са успели да пресекат терористична атака подготвена от …Mar 21 2019bulmedia.net

Новинарската служба на ИДИЛ „Амак“ съобщи за създаването на новата провинция, която тя нарече „Уилаях Хинд“ в изявление, в което също се твърди, че терористите са убили индийски войници в град Амшипора в Кашмир.

Съобщеието на ИДИЛ за Индия съответства на изявление на полицията в страната от вчера, според което екстремист, чието име е Ишфак Ахмад Софи, е бил убит в Кашмир. Изявлението за нова провинция изглежда има за цел да засили позициите ѝ, след като терористичната групировка беше разгромена в Сирия и Ирак, където някога контролираше десетки хиляди квадратни километра територия.

В Северна Македония e предотвратен терористичен акт на ИДИЛСлужбите за сигурност на Република Северна Македония се неутрализирали терористична клетка на ИДИЛ, …Feb 16 2019bulmedia.net

ИДИЛ засили нападенията тип „удряш и бягаш“, както и самоубийствените нападения, включително пое отговорност за бомбените атаки в Шри Ланка, при които загинаха най-малко 253 души.

„Създаването на „провинция“ в област, където ИДИЛ не разполага с нищо, наподобяващо действително управление, е абсурдно, но не трябва да се отписва“, изтъкна Рита Кац, която е директор на разузнавателната организация SITE, която следи дейността на екстремистите.

„Светът може да е учуден от тези събития, но за екстремистите в тези уязвими региони това са значителни жестове, които помагат да се положат основите на възстановяването на „халифата“ на ИДИЛ“, допълва Кац.

Ишфак Ахмад Софи е участвал в няколко групировки в Кашимр в продължение на повече от десетилетие, преди да се врече във вярност на ИДИЛ, поясни официален представител на военните, а това също става ясно от интервю, дадено от Софи за списание, което симпатизира на „Ислямска държава“.

Той е заподозрян за няколко нападения с гранати срещу силите за сигурност в региона, уточняват полицейски и военни източници.

Военният източник е заявил, че е възможно Софи да е бил единственият екстремист, останал в Кашмир, свързан с ИДИЛ.

Сепаратисти в продължение на десетилетия водиха въоръжен конфликт срещу индийското управление в Кашмир, чието население в мнозинството си е мюсюлманско. По-голямата част от тези сепаратистки групировки искат независимост за Кашмир или той да се присъедини към големия враг на Индия – Пакистан. Те не се стремят, за разлика от ИДИЛ, да установят империя в целия мюсюлмански свят.

Ядрените сили Индия и Пакистан водиха две войни заради Кашмир и стигнаха до ръба на трета по-рано тази година след самоубийствено нападение на базирана в Пакистан екстремистка групировка, при което загинаха най-малко 40 полицаи в контролираната от Индия част от Кашмир.

За първи път от 5 години: Лидерът на ИДИЛ ал-Багдади с ново видеоИзненадващо и опровергаващо досегашното вярване, че най-вероятно е бил ликвидиран лидерът на терорис…Apr 30 2019bulmedia.net

Коментари