И след изтеглянето на контингента САЩ ще помагат на Афганистан

САЩ ще продължат да предоставят финансова и хуманитарна помощ на Афганистан след изтеглянето на американските войски от средноазиатската страна. Това заяви специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад в интервю за сп. „Шпигел“.

„Няма да напуснем Афганистан. Когато изтеглянето на войските приключи, ще отворим нова глава в нашето партньорство“, каза Халилзад.

„Афганистан ще бъде сред първите получатели на американска и чуждестранна помощ, която включва подкрепа за афганистанските сили за сигурност, подкрепа за развитие и хуманитарна помощ“, добави специалният пратеник на САЩ, отбелязвайки, че американските съюзници „казват същото“.

„Афганистанските сили за сигурност са национална институция, заслужаваща подкрепа и ще продължим да ги подкрепяме и да им предоставяме финансовата помощ, от която се нуждаят. Ще имаме силно посолство“, продължи Халилзад. В същото време той подчерта, че САЩ ще положат всички усилия за прекратяване на насилието в Афганистан. „Насилието е лошо и нашата цел е да му помогнем да сложим край, като сключим мирно споразумение“, заяви специалният пратеник на САЩ.

При липса на такова споразумение и продължаване на военните действия, според Халилзад, ситуацията може да се влоши много повече. „От наша страна ще направим всичко, което е по силите ни, освен да участваме отново във войната, за да предотвратим развитието на такъв сценарий“, увери Халилзад. В същото време той отбеляза, че САЩ ще продължат да следят отблизо развитието на събитията.

„Ще останем добри приятели на Афганистан и ще продължим да го подкрепяме, а също така ще бъдем готови за алтернативни варианти за в бъдеще“, заключи специалният пратеник на САЩ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!