неделя, юни 23, 2024

И републиканци, и демократи зоват Байдън да не продава изтребители на Турция

Републиканци и демократи законодатели призоваха администрацията на президента Джо Байдън да не продава изтребители F-16 на Турция и заявиха, че са уверени, че Конгресът ще блокира всеки подобен износ, съобщава „Ройтерс“.

В писмо до Байдън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън 11 членове на Камарата на представителите цитират „дълбоко чувство на загриженост“ относно последните доклади, че Турция може да закупи 40 нови F-16 на Lockheed Martin и 80 комплекта за модернизация на F-16.

„След септемврийското съобщение на президента Ердоган, че Турция ще закупи допълнителен транш от руските системи за противоракетна отбрана С-400, ние не можем да си позволим да компрометираме националната си сигурност, като изпратим самолети, произведени в САЩ на съюзник по договора, който продължава да се държи като противник“, пишат депутатите.

Писмото е водено от републиканския представител Никол Малиотакис и представителя на демократите Каролин Малоуни.

„Въпреки че сме уверени, че Конгресът ще застане заедно, за да блокира всеки подобен износ, ако тези планове напреднат, Съединените щати не могат да си позволят да прехвърлят каквото и да е модерно военно оборудване на правителството на Турция в момента„, се казва в писмото.

По-рано този месец Ердоган обяви, че Турция води преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16, след като беше изтеглена от програмата F-35 заради закупуването на руска система за ПВО.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!