Полицията на Нова Зеландия арестува в четвъртък повече от 50 души и започна насилствено да отстранява стотици протестиращи, съобщи „Ройтерс“.

Демонстрантите лагеруваха пред сградата на парламента през последните три дни, за да протестират срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19 и строгите ограничения за коронавирус.

Вдъхновени от демонстрациите в Канада, продължаващи 13-и ден и блокиращи два гранични пункта със Съединените щати, няколко хиляди протестиращи тази седмица блокираха улици близо до парламента в столицата Уелингтън с камиони, коли и мотоциклети.

Нова Зеландия регистрира досега малко над 18 000 заразени и 53 смъртни случая от началото на пандемията. Около 94% от хората там са ваксинирани, като ваксините са задължителни за някои служители на първа линия.

Премиерът Джасинда Ардърн каза в четвъртък на протестиращите да „продължат напред“, заявявайки, че протестите не са отражение на това, което чувства мнозинството в страната.

„Всички ние искаме всъщност да продължим напред. Работим много усилено, за да се поставим в най-добрата възможна позиция, за да направим това“, каза Ардърн пред репортери, след като посети център за ваксинация срещу COVID-19 в Окланд.

Ардърн призна, че всеки новозеландец има право на протест, но каза, че това не трябва да нарушава живота на другите. Отстраняването на протестиращите е оперативен въпрос за полицията, каза тя.

Полицията обяви , че арестуваните ще бъдат обвинени в нарушаване на собствеността и възпрепятстване и ще бъдат освободени под гаранция, за да се явят в съда.

Властите също така призоваха собствениците или шофьорите на превозни средства, блокиращи улици около сградата на парламента, да ги премахнат или ще бъдат изправени пред принудителни действия.

Коментари