Израелският външен министър Яир Лапид обяви късно в понеделник, че е дал положителна проба за коронавирус. „Тествах се за COVID-19. Чувствам се страхотно, защото съм ваксиниран“, написа той в Twitter. Лапид също така призова израелците да се ваксинират и да носят маска.

Тъй като Израел наблюдава нарастване на случаите на коронавирус напоследък покрай варианта Омикрон, премиерът Нафтали Бенет предупреди в Twitter, че общо между два до четири милиона граждани могат да се заразят с COVID-19 по време на настоящата вълна.

Изказването му дойде след заседанието на кабинета в понеделник, на което присъства и Лапид.

Бившият премиер на Израел и настоящ опозиционен лидер Бенямин Нетаняху беше сред онези, които пожелаха на Лапид бързо възстановяване.

„Пожелавам пълно възстановяване на външния министър Яир Лапид. Здравето е преди всичко“, написа Нетаняху в Twitter.

Припомняме, че повече от 250 хиляди израелци вече са получили четвърта доза ваксина срещу коронавирус през първата седмица след одобряването ѝ. Четвъртата доза беше въведена като част от стратегията на Израел за борба с рязкото увеличаване на броя на инфекциите с варианта Омикрон на коронавируса.

Засега право да получат четвърта доза имат само хората над 60-годишна възраст, медицинският персонал и лицата със слаба имунна система.

Само около 61 процента от 9,4-милионното население на Израел все още се счита за напълно ваксинирано. Това означава, че тези хора са получили две дози ваксина и са изминали по-малко от 6 месеца от втората им доза, или че те са получили бустерна доза.

Около 30 на сто от населението изобщо не са ваксинирани, а при около 9 процента от населението валидността на ваксинацията вече е изтекла.

Коментари