И Дания одобри ваксината на AstraZeneca за хора над 65 години

След няколко други европейски страни датските здравни власти одобриха използването на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет за хора над 65 години, позовавайки се на доказателства от проучване за ваксината в Шотландия, информира „Франс прес“.

Досега скандинавската страна твърдеше, че няма достатъчно доказателства за ефективността на ваксината на британско-шведската фармацевтична компания, за да я препоръча на хора над 65-годишна възраст.

Резултатите от Шотландия са приятни. Те показват силно намален риск от хоспитализация за COVID-19, също сред възрастните хора„, отбеляза Болет Соборг, която е директор на Датския здравен орган.

„Можем да видим тенденция към това и от ограничените данни, които имахме от проучванията за одобрение на ваксината. Това сега се потвърждава в голям мащаб“, добави тя.

В Дания, една от страните в ЕС с най-бързо разпространение на кампанията си за ваксиниране, 8,3% от населението е получило първа доза ваксина, а 3,2% са получили и двете дози.

Страната очаква, че на цялото възрастно население ще бъде предложена ваксинация до края на юни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!