петък, февруари 23, 2024

Хората на Хафтар пришпорват Египет за военна помощ срещу правителството в Либия

Председателят на парламента в Източна Либия призова Египет да осъществи на практика заплахата си да изпрати войски за борба с противника, а именно – подкрепяните от Турция сили на либийското правителство в западната част на страната в случай на тяхно нападение срещу стратегическия град Сирт, съобщава египетската държавна новинарска агенция, цитирана от „Асошиейтед прес“.

Либия от години е разделена между противникови правителства в източната и западната част на страната, всяко от които е подкрепяно от въоръжени групировки и чуждестранни правителства.

Базираните в източната част сили под командването на ген. Халифа Хафтар предприеха офанзива през април миналата година, за да се опитат да превземат столицата Триполи от подкрепяното от ООН правителство там. Силите на Хафтар са подкрепяни от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Русия, докато силите на Триполи са подпомагани от Катар, Италия и Турция.

След като превзеха голяма част от страната, като стигнаха дълбоко на запад и се сражаваха в предградията на либийската столица, силите на Хафтар бяха принудени да се оттеглят от повечето райони, които завзеха по време на настъплението си, след като силите на Триполи, с подкрепата на Турция, по-рано този месец спечелиха по-силна позиция във войната.

Силите на Триполи отвоюваха обратно столичното летище, всички главни входни и изходни пунктове към града и редица ключови градове в близост. Те заплашиха също така да отвоюват обратно Сирт, родното място на бившия диктатор Муамар Кадафи, който беше свален от власт и убит през 2011 г. Завземането на Сирт може да им позволи да овладеят петролните находища и съоръжения на юг, които Хафтар беше завзел по-рано тази година като част от офанзивата си срещу Триполи.

Египетският президент Абдел-Фатах ал Сиси предупреди през уикенда, че всяко нападение срещу Сирт, град на средиземноморското крайбрежие, или срещу намиращата се във вътрешността на страната военновъздушна база Юфра от силите на Триполи ще означава пресичане на „червена линия“. Той предупреди, че Египет може да се намеси военно, за да защити западната си граница с богатата на петрол страна.

Базираното в Триполи правителство заяви, че смята коментарите на египетския президент за „обявяване на война“, докато властите на изток приветстваха неговата подкрепа.

Агила Салех, председател на парламента в източната част на Либия, беше цитиран от египетската агенция МЕНА да казва, че египетска намеса в Либия би била „легитимна… ако терористичните и въоръжените милиции преминат червената линия“, определена от Сиси.

Либийският народ официално моли Египет да се намеси с военни сили, ако необходимостта от поддържане на либийската национална сигурност и националната сигурност на Египет изисква това“, посочи Салех. 

Заплахата на президента на Египет подтикна Италия, Германия и САЩ да настояват за спиране на огъня, опасявайки се от още по-голяма война. Външните министри на страните от Арабската лига също предупредиха против „продължаване на военните действия, които променят съществуващите фронтови линии“ в Либия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!