Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заплашва демокрацията в страната с атаките си срещу Върховния съд и избирателната система на Бразилия. За това предупреди неправителствената организация Хюман райтс уоч в сряда, цитирана от АФП. Изявлението бе публикувано на 15 септември, когато се отбелязва Международния ден на демокрацията.

„Той провежда кампании за сплашване на Върховния съд, сигнализира, че може да се опита да отмени изборите през 2022 г. или по друг начин да откаже на бразилците правото да избират своите лидери и да наруши свободата на изразяване на критиците си. Той не оттегли недоказаното си твърдение, че избирателната система на Бразилия е ненадеждна“, посочва организацията.

Припомняме, че в началото на септемвру група световни лидери предупредиха, че Болсонару и неговите съюзници може би планират военен преврат, който „ще застраши демокрацията в Бразилия“, предаде „Индипендънт“. В отворено писмо, около 150 депутати, министри и бивши президенти от 26 държави алармираха за потенциален бунт на 7 септември, по подобие на този в Капитолия на САЩ през януари в защита на експрезидента Доналд Тръмп.

Лидерите настояват, че Болсонару е подкопал демократичните институции през последните седмици.

„На 10 август той ръководи безпрецедентен военен парад през столицата Бразилия, тъй като неговите съюзници в Конгреса настояват за мащабни реформи в избирателната система на страната, смятана за една от най-надеждните в света.“

Сред подписалите писмото бяха Хосе Луис Родригес Сапатеро, бивш премиер на Испания, и Фернандо Луго, бивш президент на Парагвай, Ернесто Сампер Пизано, бивш президент на Колумбия, Манон Обри, френският кандидат за президент и евродепутат, американският лингвист и социален критик Ноам Чомски и 21 британски депутати, включително бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Последните социологически проучвания показаха, че около 60 % от избирателите няма да подкрепят Болсонару на изборите през 2022 г. поради лошото му управление на пандемията Covid-19.

За последното той е и разследван.

По-рано Болсонару заяви, че има само три възможности за бъдещето му: победа на президентските избори през 2022 г., затвор или смърт.

В същото време в страната се провеждат протести и на привърженици, и на противници на президента.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!