вторник, април 16, 2024

Хакери атакуваха най-големия производител на месо в света

Бразилската компания JBS е информирала правителството на САЩ, че е била атакувана със зловреден софтуер от престъпна организация, вероятно базирана в Русия, съобщи „Гласът на Америка“.

JBS е най-големият производител на месо в света. Кибератаката е парализирала работата на компанията в Австралия, както и в няколко щата в САЩ. Хакерите са поискали откуп.

През миналия месец по подобен начин беше атакувана най-голямата американска компания сред операторите на тръбопроводи – Colonial Pipeline, което доведе до проблеми с доставките на горива в югоизточната част на Съединените щати.

От пресофиса на Белия дом съобщават, че САЩ са се свързали с руското правителство във връзка с кибератаките – американската страна е подчертала, че отговорните държави не укриват престъпници-изнудвачи. Съобщава се също, че ФБР води разследване.

Белият дом е предложил помощ на JBS.

Ако сривовете в дейността й продължат, може да се стигне до поскъпване на месото в сезона на барбекюто в САЩ. Освен това може да пострада износът на фона на голямото търсене от Китай.

От JBS заявиха, че е спряна работата на всички засегнати системи и са уведомили властите.

Според представител на компанията в Сан Пауло, атаката не се е отразила на дейността й в Бразилия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!