Европейският съюз (ЕС) ще трябва да засили натиска си срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в Берлин.

По думите на Маас,  държавите членки на блока водят интензивни преговори за необходимите мерки, включително и санкции, преди утрешната среща на външните министри на страните от ЕС. 

Още по темата

„Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус е неприемливо за Европа в 21-ви век. В миналото, заради определени еднократна мерки и освобождаването на политически затворници, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват правилната посока. Очевидно това доверие е било незаслужено и вероятно ще говорим за санкции“, изтъкна Маас.

След президентските избори в Беларус, засенчени от обвинения за манипулация, ситуацията в страната остава напрегната. Във вторник вечерта отново се стигна до кървави сблъсъци с полицията по време на демонстрации. Хиляди хора бяха на улиците, повечето от тях в столицата Минск. Засега не е ясно как ще реагира на недоволството държавният глава Александър Лукашенко.

Протестите са насочени срещу 65-годишния политик, който управлява страната между Полша и Русия с твърда ръка повече от четвърт век. Има големи съмнения за предполагаемата му победа на изборите в неделя с 80 процента от гласовете. Мнозина подозират, че резултатът е фалшифициран. Лукашенко е наричан от критиците „последният диктатор на Европа”.

Източник: Investor.BG

Коментари