Гръцкият министър на миграционната политика Янис Музалас заяви, че страната е успяла да приеме голям брой бежанци и мигранти и не може да побере повече, пишат местни издания, цитирани от Фокус и Inews. В момента в средиземноморската страна са настанени 60 000 бежанци. „Гърция вече е поела върху себе си огромен товар. Ние вече сме приели 60 хил. бежанци. По съотношение това може да се сравни с положението в Германия. Наскоро успяхме да превъзмогнем проблема с настаняването на бежанците в континентална Гърция и се справяме с проблема на островите“, каза Музалас.

Той изключи възможността страната да приложи Дъблинските регулации, според които бежанците трябва да бъдат разположени в първата държава в ЕС, в която са попаднали.

„В момента сме надхвърлили капацитета си“, подчерта министърът. И добави, че едва 10 000 мигранти са били разпределени сред останалите страни от ЕС. „Не можем да приемем дори и още един бежанец. Призовавам ЕС към здрав разум“, заяви той. Припомняме, че преди няколко дни европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос подчерта необходимостта споразумението между Брюксел и Анкара за спирането на мигрантския поток в Егейско море да бъде спазено. Той отбеляза, че около 3 млн. бежанци в Турция очакват да преминат на територията на Гърция, а от там да поемат към Западна и Северна Европа, пише гръцкото електронно издание „Екатимерини“. При последното си връщане в Атина гръцкият еврокомисар каза, че споразумението от миналата година между ЕС и Турция е намалило притока на мигранти към Европа и е прекратило смъртните случаи в морето. В момента центровете за прием на мигранти, разположени на островите в източната част на Егейско море, където първоначално пристигат повечето мигранти, са вече препълнени.

Коментари