Горбачов разобличи голяма лъжа
Михаил Горбачов

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че не е издавал разпореждане академик Валери Легасов, който участва в разследването на причините за аварията в АЕЦ „Чернобил”, да не бъде награждаван със звание „Герой на социалистическия труд” и не е възпрепятствал кариерата му на учен. Според сюжета на сериала „Чернобил”, който бе излъчен по HBO, ученият се прощава с кариерата си, след като в съда представя своята теория за катастрофата от април 1986 г.

Още от Свят

„Не съм давал (указания). Кой друг дава освен мен? Това са измислици”, заяви той. Горбачов добави, че все още не е гледал сериала, защото е в болница.

Повишеният интерес към живота на учения възникна след края на филма, в който ролята на Легасов бе поверена на актьора Джаред Харис. В последния епизод той дава показания пред съда.

Легасов обвинява държавата, че е премълчала за дефектите в реакторите. В действителност ученият не е разпитван по делото срещу работниците от централата. Сцената с него е художествена измислица.

Валери Легасов е сред членовете на правителствената комисия по разследване на причините и ликвидиране на последиците от аварията в чернобилската АЕЦ. Според една от версиите, с доклада, който е изнесъл на конференцията на МААЕ във Виена през 1986 г., той е разгласил секретни данни.

Някои историци предполагат, че след изказването му Горбачов е взел решение да не му дават звание. Издигането му по кариерната стълбица след този случай е прекратено. Академикът два пъти е бил предлаган за това звание, но така и не го получава. През 1988 г. той слага край на живота си.

Коментари