юана

Делът на долара в глобалните резерви намалява, а еврото и китайският юан стават все по-популярни. Приключва ли царството на долара? Пекин може да обмисли разширяването на ролята на юана в световен мащаб, за да оспори господството на американския долар. Китай вече направи известни крачки в интернационализирането на използването на своята валута и това е само началото.

Бившият председател на Goldman Sachs Asset Management Джим О’Нийл заяви, че Китай може да използва валутата си, за да спечели предимство пред САЩ, но не и чрез девалвиране на юана. Пекин може да обмисли разширяването на ролята на юана в глобален мащаб, за да оспори господството на американския долар.

Докато „зелената валута“ – де факто резервната валута на света – е доминираща днес, „единственият начин, по който това може да се промени някога” е, ако съществува истинска „дългосрочна алтернатива” за американската валута, смята О’Нийл.

Русия предлага нови Су-35 на КитайРуската федерация е отправила предложение на Китай относно покупката на допълнителна партида от най-…Jun 27 2019bulmedia.net

Първите стъпки в тази посока вече са направени.

Китайските акции А – които се търгуват в континентален Китай – бяха включени в глобалните и регионалните индекси на доставчика на индекса MSCI. А акциите, както и китайските облигации в индекса на Bloomberg Barclays се търгуват в юани.

Тъй като китайските активи се търгуват все повече на световните пазари, повече чужденци ще трябва да търгуват с юана, което е целта на инициативата за интернационализация.

„Някои хора биха казали, разбира се, че крайният ход на Пекин ще бъде Китай да започне да продава много голям брой американски облигации, но вероятно ще нарани стойността на китайските инвестиции“, счита О’Нийл.

Понастоящем Китай е най-големият кредитор за държавния дълг на САЩ, притежаващ приблизително 1,12 трилиона долара в американски облигации. Анализаторите вече обсъждат дали Пекин ще разгледа т.нар.ядрена опция – продажба на своите активи, водеща до скок в лихвите, който ще нарани американската икономика.

По-слабият юан е ключов източник на раздори между САЩ и Китай, като американският президент Доналд Тръмп обвинява Пекин, че умишлено оставя валутата си да се понижи, за да направи износа си по-евтин. Но слабият юан също ще намали доверието на инвеститорите.
Румен Радев води гигант от Китай у насГолямата китайския туристическа корпорация „Си трип“ има желание да дойде в България. Президентът Ру…Jul 5 2019bulmedia.net

Другият начин, по който Китай може да засили своята глобална позиция, е да се възползва от нарастващата мощ на своите потребители. Понастоящем вътрешното потребление представлява само 40% от БВП на страната срещу 70% в САЩ.

През следващото десетилетие и най-късно до 20 години няма начин американският потребител да продължи да бъде доминиращият дял на американската икономика, докато китайските потребители ще продължат да нарастват.

Твърде рано е да се каже дали това е началото на края на долара като крал на резервната валута. Ако доларът се понижи, защото хората са загубили доверие в САЩ поради многократни рецесии и финансова криза, това е едно нещо. Но ако става въпрос за пряка диверсификация, това само по себе си не е лошо нещо, считат икономисти.

Китай реши български проблем за една минутаС решение на държавната администрация на Китай вече се разрешава на български фирми да извършват вно…Jul 4 2019bulmedia.net

Коментари