Цената на златото падна под 1900 долара за тройунция, насочвайки се към най-голямата си загуба в рамките на два дни от повече от седем години, докато инвеститорите се оттеглят от една от „най-горещите си сделки през 2020 г.“, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

След като постави рекорд, прекрачвайки прага от 2000 долара за тройунция през миналата седмица, златото спря пътя си нагоре на фона на повишаването на доходността по американските облигации, което влоши представянето на активите убежища. 

Обратът при златото в момента е предизвикателство за неговите поддръжници. Активът убежище привлече доста инвестиции заради пандемията, която засегна икономиката и подтикна централните банки и правителствата да отпуснат масивни стимули.

Междувременно в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия вече разполага с първата ваксина срещу Covid-19 в света, а това увеличи отчасти апетита към риск.

В същото време доходността по облигациите се повишава с над 10 базисни пункта от началото на месеца на фона на подобряването на апетита към риск и предстоящото наводняване с дълг.

„След като златото достигна 2 хил. долара за тройунция, много инвеститори решиха, че това се превръща във възможност да приберат печалбите си“, коментира Гавин Уенд, старши анализатор в MineLife Pty. Според него новината за първата ваксина е причина някои инвеститори да приберат печалбата си от златото и да скочат обратно на пазара на акции. По думите на Уенд обаче това е игра с висок риск, но ако в резултат има печалба, може да се окажа и добра стратегия.

Фючърсите върху златото за доставка през декември поевтиняват с 3,06% до 1 886.80 долара за тройунция около 8:30 часа тази сутрин българско време. Златото с незабавна доставка отчита понижение в цената си с 1.,71% до 1 879.28 долара за тройунция.

Среброто също поевтинява рязко – с над 7% до 24,13 долара за тройунция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Източник: Investor.BG

Коментари