Германският върховен съд забрани протестите срещу коронавирус мерките

Германският върховен съд потвърди в събота забраната за демонстрация в северния град Бремен, планирана от противниците на мерки за блокиране, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава „Ройтерс“.

Други съдилища вече отказаха разрешение за протеста, планиран за събота следобед, на който 20 000 демонстранти трябваше да се съберат в центъра на град Бремен.

Миналия месец германската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ в опит да разпръсне хиляди протестиращи в Берлин, ядосани от ограниченията за коронавирус.

Въпреки че повечето германци приемат последната вълна от „заключване„, за да ограничат разпространението на коронавируса, но критиците казват, че това застрашава гражданските права.

Ръководителят на германската агенция за обществено здраве заяви в четвъртък, че успехът на страната в справянето с първата вълна от пандемията на коронавируса през март и април е накарал много хора да се съмняват в сериозността на вируса и дори в съществуването му.

Лотар Вилер, ръководител на Института по инфекциозни болести Робърт Кох (RKI), каза, че това означава, че мнозина не успяват да приемат достатъчно сериозно правилата за социално дистанциране и карантина, което води до високото ниво на случаи, които Германия вижда в момента.

Докато броят на ежедневните инфекции вече не се увеличава толкова рязко, както преди, броят на случаите се задържа на високо ниво, в сряда Германия съобщи за най-високия си брой жертви за един ден от началото на пандемията.

В събота броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 23 318 до 1 153 556, показват данните на RKI, докато докладваните жертви са нараснали с 483 до 18 517.

Канцлерът Ангел Меркел и регионалните лидери се договориха в сряда да удължат ограничителните мерки, които включват затваряне на ресторанти и хотели и ограничаване на частните събирания до петима души от две домакинства, до 10 януари.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!