Радикална промяна в жилищните наеми Huawei

По ръководството на канцлера Шолц, Германия има за цел да строи 400 000 нови жилища годишно. След две години на управление, години и германското жилищно строителство изглежда сякаш се срива, вместо да строят много жилища. Секторът обаче оказва натиск върху цялата икономика на страната.

Компаниите отменят проекти за жилищно строителство, броят на поръчките намалява и перспективите пред индустрията изглеждат лоши, сочи доклад на Института за икономически изследвания Ifo, цитиран от CNBC. Над 22% от анкетираните компании казват, че са направили отмяна на проекти за жилищно строителство в Германия през октомври, което е нов рекорд. Междувременно 48,7% казват, че има липса на поръчки, което е ръст от предходния месец, когато това число беше 46,6%, а преди година е било 18,7%.

Предупрежения валят от много институции. „Нещата продължават да вървят от зле към по-лошо в строителния сектор на Германия. Жилищният сектор е епицентъра на спада“, коментира Сайръс де ла Рубия, който е главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Данните за разрешителните за строеж не са много обнадеждаващи. Между януари и август са издадени 28,3% по-малко разрешителни за строеж, в сравнение със същия период през 2022 г., според Германската федерална статистическа служба.

175 500 разрешителни са издадени през първите осем месеца на годината, което изглежда далеч от целта от 400 000 нови жилища. По-малко от 250 000 вероятно ще бъдат построени тази година, според икономист от ING.

Европейската централна банка повиши лихвените проценти в опит да облекчи инфлацията. ЕЦБ запази лихвените проценти непроменени – 4%, след като имаше поредица от 10 последователни увеличения.

Следващата година ситуацията няма да се нормализира. В момента много фирми разчитат на натрупаните поръчки. Но спад през 2024 г. става все по-вероятен.

Строителната е на стойност около 7% от БВП на Германия. Подобен спад може да окаже натиск върху икономическия растеж.

Икономика на страната изпадна в техническа рецесия през първото тримесечие на 2023 г. В последната си прогноза Европейската комисия заяви, че очаква икономическата активност на Германия да се свие тази година, преди да се увеличение през следващата.

И пазарът на труда може да бъде повлиян от проблеми в сектора на жилищното строителство, отбелязват експерти.

Миналата седмица федералното правителство обяви нови мерки, които трябва да да ускорят процесите на планиране и издаване на разрешителни за строителство и да намалят бюрокрацията. Освен това обяви и финансови облекчения за компаниите, които имат високи разходи за електроенергия. Това обаче оставя скептични повечето експерти.

Ако кризата продължи твърде дълго, капацитетът работната сила може да бъде намален и след това да се набави по-трудно.

Коментари