вторник, юли 16, 2024

Германия възмутена, че ЕС все още не може да се договори за мигрантите

„Възмутително“ е, че Европейският съюз все още не е намерил решение за бежанците пет години след мигрантската криза.

Това обяви министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, предаде АФП.

Зеехофер проведе видеоконференция с вътрешните министри на страните членки на ЕС, след като 200 мигранти, спасени от хуманитарния кораб Ocean Viking, слязоха в Сицилия след 9 дни блокирани в Средиземно море.

Огромни усилия се изискват, за да може всяка лодка да разпредели мигрантите сред страните членки. Много малко държави са готови да го направят, каза Зеехофер.

В дългосрочен план не можем да оставим Италия, Малта, Гърция и Испания сами да се оправят с този проблем. Много държави отказват да участват, подчерта германският министър и предупреди, че тази ситуация не е удобна за Общността.

Миналия септември Германия, Франция, Италия и Малта договориха временен механизъм за доброволно разпределение на мигрантите, спасени в Средиземно море. До момента към инициативата са се присъединили само Португалия, Люксембург и Ирландия.

Зеехофер се надява повече държави да се присъединят, но признава, че задачата е „много, много трудна“. Той не изключва използване на тактики за оказване на натиск.

„Няма да започвам дискусията по време на председателството на ЕС със заплахи…разчитам на силата на аргументите, но не съм наивен„, отбеляза силовият министър на Германия.

През септември Европейската комисия ще представи дългоочаквано и многократно отлагано предложение за реформиране на миграционната и бежанска политика на ЕС.

Зеехофер се надява да бъде постигнато политическо споразумение по най-важните точки на този пакт до края на германското председателство през декември.

Въпросът за разпределението на бежанците до момента е най-голямото препятствие за приемане на реформа. Полша, Унгария, Чехия и Словакия отказват да приемат мигранти.

„Възмутително е, че общност като нашата не може да го постигне„, оплака се Хорст Зеехофер.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!