Германия увеличава полицаите по границата с Полша, за да ограничи притока на мигранти

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер обяви, че е готов да увеличи броя на федералните полицаи на границата с Полша, за да помогне за борба с нарастването на нелегалната миграция от Беларус, информира ДПА.

Зеехофер уточни, че 800 федерални полицаи вече са разположени на границата и могат да пристигнат още, ако е необходимо.

Той изтъкна също, че могат да бъдат въведени гранични проверки, ако ситуацията не се успокои.

Обикновено няма паспортен или граничен контрол при пътуване от една страна в друга в 26-членното Шенгенско пространство на Европа, но тези проверки могат временно да бъдат възстановени в случай на заплаха.

Броят на мигрантите, които се опитват да влязат нелегално в Европейския съюз през Беларус, нарасна значително през последните месеци, като пограничните страни Полша, Литва и Латвия поеха тежестта на притока.

Границата на Германия с Полша от своя страна се превърна в гореща точка на нелегална миграция по така наречения „маршрут през Беларус“ към ЕС.

Германската полиция съобщи, че само от 1 до 20 октомври е имало 1 922 преминавания на нелегални мигранти, които най-често идват от Ирак, Сирия, Йемен и Иран.

Зеехофер наскоро предложи съвместни германско-полски гранични патрули, но Варшава досега не се е ангажирала.

Лидерите на ЕС обвиняват беларуския автократ Александър Лукашенко в организирането на полети от страни като Ирак и след това насочването на мигрантите към външната граница на Общността с Беларус.

В края на май Лукашенко обяви, че неговото правителство повече няма да пречи на мигрантите да пътуват към ЕС – в отговор на по-строгите западни санкции.

Междувременно германската полиция съобщи днес, че е спряла повече от 50 крайнодесни доброволци, въоръжени с лютив спрей, щик, мачете и палки, които са се опитвали да патрулират границата с Полша, за да спрат мигрантите да влязат в страната.

Крайнодесните са следвали призив от страна на Третия път, крайнодясна партия със съмнения за връзки с неонацистки групи, членовете ѝ да спрат нелегалните преминавания близо до град Губен на германско-полската граница.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!