Планът да се въведат задължителни магистрални такси навсякъде в Европейския съюз бе официално оттеглен от германския транспортен министър Андреас Шойер заради силната съпротива от опозицията в страната, както и възраженията от други страни членки, съобщава Automedia.bg, позовавайки се на Ройтерс.

От транспортното ведомство в Берлин потвърдиха това официално. „Търсенето на компромис за разширяване на съществуващите системи за магистрални такси върху всички превозни средства няма да бъде преследвано повече“, заявиха оттам в отговор на въпрос от групата на свободните демократи.

Още по темата

Планът на Шойер бе пътните такси да се налагат на всички магистрали в общността – от България до Белгия, и да засягат всички автомобили, а не само товарните, както е в момента у нас. Декларираната цел на мярката е намаляване на вредните емисии. На практика обаче това бе поредният опит да се въведе таксуване за германските аутобани, които сега са безплатни.

Министърът бе амбициран да прокара мярката до края на германското председателство в ЕС. И опозицията, и коалиционният партньор от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обаче се противопоставиха твърдо.

Въвеждането на единен принцип за таксуване се усложнява много както от различния стандарт на живот в отделните членки, така и от факта, че в страни като Италия, Австрия и Франция има множество пътища, отдадени на концесия и експлоатирани от частни дружества, които са категорично против общото ценообразуване.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари