Германия: Русия да обясни защо прехвърля войска

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че ако Русия няма какво да крие, тя може да обясни предполагаемото движение на своите войски близо до границата с Украйна. Това написа в профила си в „Туитър“ военният министър на Германия.

„Ако Русия няма какво да крие, тогава тя би могла лесно да обясни кои войски се движат, къде и с каква цел“, казва Крамп-Каренбауер.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за натрупването на руски сили по границата с Украйна. Както по-рано заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари. Почти всеки ден се регистрираха престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаване на ситуацията.

На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, той изрази загриженост от дестабилизацията на ситуацията в Донбас от страна на Киев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!