Германия: Да запазим транзита на руски газ през Украйна

Германските власти подкрепят запазването на транзита на руски газ през територията на Украйна дори след пускането на газопровода „Северен поток 2“.

Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт в коментар за вестник „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“ (FAZ).

„За федералното правителство беше и остава главното Украйна да остане транзитна държава дори с пускането на „Северен поток 2“, каза Щефен Зайберт.

Той добави, че с подписването на транзитното споразумение между Русия и Украйна „са дали важен сигнал относно сигурността на доставките на газ за Европа“.

„Очакваме, че и това съвместно споразумение ще бъде спазено“, заключи говорителят на германския кабинет.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак обяви, че газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде въведен в експлоатация до края на 2021 година.

На 4 юни руският президент Владимир Путин обяви приключването на полагането на първото трасе на „Северен поток 2“.

Според него „Газпром“ е готов да запълни газопровода. Държавният глава добави още, че изграждането на втория низ на газопровода ще приключи в рамките на един и половина до два месеца.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две газови трасета с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

САЩ активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други държави противници, включително Украйна, която се страхува от прекъсване на транзита на руски газ през нейна територия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!