Гърция засилва граничния контрол заради мигрантите от Афганистан

Гърция ще засили охраната по границата си с Турция заради опасенията от наплив на мигранти, идващи от Афганистан, съобщава Ekathimerini. Атина очаква и по-твърда позиция от страна на ЕС по този въпрос.

Уточнява се, че 250 служители ще се присъединят през близките няколко месеца към работещите на границата 1500 граничари.

Около ще бъдат наети допълнително още 800 служители, които ще работят по граничния контрол на летищата и в ​​регионите, разположени край гръцко-турската граница.

Една от причините за въвеждането на по-строг граничен контрол е победата на талибаните в Афганистан и последвалата криза, която принуди множество афганистанци да търсят начини да напуснат страната.

От друга страна, през последните две години Гърция предприе по-строга миграционна политика, разшири оградата по сухопътната си граница с Турция и разположи високотехнологична мрежа за наблюдение.

Днес в парламента министърът по въпросите на миграцията Нотис Митараци съобщи, че все повече страни, чиито граници са и външни граници на ЕС, настояват пред Европейската комисия за по-строги мерки срещу мигрантските потоци.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!