неделя, май 26, 2024

Гърция съкращава карантина и отваря църкви за Коледа

Гърция ще съкрати карантината за идващите пътници и ще отвори отново църквите за Коледа, заяви правителствен говорител в петък, въпреки че нивата на зараза с коронавирус остават високи, съобщава АФП.

„До 9 души ще бъде разрешено в църкви и до 25 души в катедрали“ на Коледа и Богоявление, коментира пред журналисти правителственият говорител Стелиос Пецас.

Има добри новини за някои малки фирми, тъй като фризьорските салони и книжарниците също могат да възобновят работата си от понеделник.

Продължаващата блокада заради коронавируса до 7 януари остава в сила, но карантинният период за входящите пътници ще бъде намален от 10 на три дни за пристигащите от 18 декември, обясни Петсас.

Правителството добави, че поради големи закъснения в доставката на колети, магазините могат да разпространяват онлайн поръчки чрез странични изходи до 7 януари, където е възможно.

„Само на един човек ще бъде позволено да вземе поръчката им … трябва да избягваме голяма социална мобилност и тълпи извън магазините„, коментира министърът на развитието Адонис Георгиадис.

Гърция се бори да облекчи натиска върху здравната си система на фона на стотици ежедневни инфекции и десетки смъртни случаи.

От февруари досега са регистрирани над 120 000 случая и над 3300 души, починали от коронавируса.

В момента над 80% от леглата за интензивно лечение в цялата страна са заети, каза Петсас в петък.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!