Македония НАТО

Парламентът на Гърция ратифицира протокола за присъединяването на Република Македония към НАТО под името „Република Северна Македония“, предаде агенция Дойче веле, цитирана от news.bg. За ратификацията са гласували със „за“ 153-ма депутати. Гласовете против ратификацирането бяха 140.

Mакедонският премиер Зоран Заев побърза да сподели добрата новина в своя профил в социалната мрежа Twitter. „Движим се към гарантиран успех“, коментира Заев с туит.

Протоколът бе подписан от представителите на 29-те държави-членки в сряда. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг очаква скоро документът да бъде ратифициран от всички страни, членуващи в организацията.

Гърция е първата страна, чийто парламент ратифицира този документ. Очаква се останалите държави от Алианса да направят същото най-късно до края на годината. След приключването на процеса на ратификация Македония ще стане пълноправен член на НАТО. Предвижда се това да стане не по-късно от началото на идната година.

НАТО очаква присъединяването на МакедонияЕдно от големите препятствия по евроатлантическия път към НАТО и Европейския съюз на западната ни съ…Jan 26 2019bulmedia.net

Гърция призна новото име на Македония (Обновена)(Обновена 19:14 – 25.01.2019) Парламентът на Гърция ратифицира споразумението от Преспа с Македония,…Jan 25 2019bulmedia.net

 

Коментари

loading...