вторник, април 16, 2024

Гърция изгражда бетонни стени около бежанските лагери

Гърция издига бетонни стени в няколко лагера за бежанци в цялата страна, което предизвика критики от правозащитни групи, съобщава „Грийк рипортър“.

Промяна в политиката води до издигане на триметрови бетонни стени в четири лагера в континенталната част, преди това са били с телени заграждения.

Оградата има за цел да запази жителите в лагерите в безопасност от нарушители, това е модернизация, коментира министерството на миграцията и убежището за преминаването от телени към бетонни ограждения.

Бежанците гледат на бетона като на още един начин за „криминализиране“ на миграцията чрез укрепване на бариерите. Вече се чувстват затворени, докато чакат с месеци без новини за статута си на убежище.

„Всички съоръжения ще бъдат модернизирани“, каза Джанис Кабуракис от пресслужбата на министерството, говорейки за бетонните стени в процес на изграждане в Диавата, Малакаса, Рицона и Поликастро.

„Всички съоръжения ще имат периметрова ограда, електронна система за влизане-излизане и индивидуални карти за влизане-излизане“, добави Кабуракис.

Причината за създаването на стена е „да се засили чувството за сигурност за всички, както местните общности, така и жителите на лагера. Никой няма да може да влезе или да излезе“, каза той.

Въпреки уверенията, че ежедневието няма да се промени за жителите на лагерите, публикувана от правителството покана за представяне на оферти разкрива обширни мерки за засилване на мерките за сигурност в бежанските лагери в Гърция.

Дронове, патрулиращи в небето, магнитни порти с вградени термографски камери, рентгенови апарати и охранителни камери на входните и изходните точки са само някои от инструментите, които се планира да бъдат внедрени.

Има и предложения за затваряне на портите на лагера около 21:00, за да се предотврати напускането на хората, според Министерството на миграцията.

Европейската комисия по миграцията и вътрешните работи заяви: „Гръцките власти са разпоредили изграждането на огради в четири лагера и техническите спецификации са предварително споделени и консултирани с Комисията и EASO, за да се установи дали отговарят на стандартите в ЕС.“

В края на март европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на миграцията Нотис Митарачи се срещнаха на Лесбос и Самос, за да официализират програмата за строителство на нови съоръжения на двата острова, а също и на островите Хиос, Кос и Лерос. Общото финансиране за строителството е над 337 милиона долара.

Петра Молнар, изследовател в Migration and Technology Monitor, направи следното изявление: „Решението на Гърция да затвори лагерите е в съответствие с глобалната тенденция за криминализиране на миграцията и превръщането в ограничаване и задържане вместо хуманни политики, които зачитат достойнството на хората и техните международно защитено право на търсене на убежище.“

Новите системи за сигурност са в съответствие с „опасната глобална тенденция за укрепване на граничния индустриален комплекс чрез инвазивни технологии за наблюдение и физически стени“, добави Молнар.

Международната организация по миграция (IOM) отговаря за спецификациите, проектирането, търговете и изграждането на стените в съоръжението Диавата.

От 2016 г. IOM е служба на ООН, основните агенции, натоварени с приемането на бежанско население в Гърция, където IOM отговаря за управлението на програмата HELIOS за интеграция на бежанци и участва в администрацията на съоръженията на континента.

Кабуракис заяви, че решението за изграждане на стената в съоръжението „не се взема против волята на IOM„, която е „информирана“.

Обосновката на оградения периметър е също така да се повиши сигурността на жителите, като се обезсърчат неоторизирани лица да влизат или да заемат места, запазени за лица, търсещи убежище, като същевременно запазват отворено и свободно движение за жителите“, според IOM. „По-голямата част от откритите лагери в Гърция винаги са били оградени със стени / метална мрежа или комбинация от двете.“

Според IOM, по покана на гръцкото министерство, техническият екип на IOM е предоставил различни варианти в съответствие с международните стандарти за одобрение от министерството. След като плановете са одобрени, на 3 януари и 12 февруари IOM обявява обществена поръчка „да покани конкурентни оферти от доставчици и изпълнители за създаване на периметрова ограда“ за съоръженията в Малакаса, Рицона, Поликастро и Диавата.

Строителството е започнало във всички обекти и изпълнителите са помолени да приключат работата в рамките на един месец.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!