G20: Меркел поиска по-тясно сътрудничество за осигуряване на ваксини срещу COVID за всички страни

На срещата на G20, която протича онлайн, канцлерът на Германия Ангела Меркел призова към по-тясно международно сътрудничество за осигуряване на достъп до ваксини срещу коронавируса, предаде Дойче веле.

„За да ограничим пандемията, ваксинацията трябва да е възможна и достъпна за всяка страна. Средствата, отделени за това, са недостатъчни… Необходимо е надеждно финансиране, по-ефективно сътрудничество и независимост (при вземането на решения – б.р.“ – коментира Меркел.

Непосредствената цел на международната кампания срещу пандемията е до края на 2021 г. вече да има достъпни 2 милиарда дози ваксина.

„За тази инициатива вече събрани близо 5 милиарда долара (4.2 млрд евро). Приносът на Германия е над 500 милиона евро.“ – поясни Меркел.

Става дума за задействане на глобалния механизъм COVAX, който да предостави на всички страни по света равен достъп до безопасни и ефективни ваксини, след тяхното лицензиране и регистриране. Инициативата се координира с Коалицията по иновации за подготвяне на реакцията при епидемии (CEPI), Глобалния алианс по ваксините и имунизациите (GAVI) и Световната здравна организация. Задачата на COVAX е до края на 2021 г. да разпредели безопасните и ефективни ваксини между страните, участващи в инициативата, пропорционално на броя на тяхното население. Към COVAX досега са се присъединили 172 държави, включително Китай. САЩ не са сред тях.

Основните теми на срещата на G20, която се председателства от Саудитска Арабия, са борбата с пандемията, международната икономическа криза и промените в климата. Форумът протича в два дни – 21 и 22 ноември.

Срещата беше открита от саудитския крал Салман бин Абдел Азис ал Сауд. Той също се обяви за равномерно разпределяне на ваксините, както и за това цените им да са достъпни и за развиващите се страни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!