Футболната легенда Марадона погребан в Буенос Айрес

Покойната аржентинска футболна легенда Диего Марадона беше погребан близо до гробовете на родителите си в частно гробище в Буенос Айрес.

Тялото му беше пренесено от Casa Rosada („Розовият дом“), правителствения дворец в историческия център на Буенос Айрес, до гробището Jardin de Bella Vista, където само роднини и близки приятели присъстваха на церемонията.

Хиляди фенове се наредиха по маршрута на погребалното шествие, за да отдадат последната си почит на футболната легенда.

По-рано хиляди хора бяха дошли в правителствения дворец, за да се сбогуват с Марадона, който почина на 60-годишна възраст в сряда.

Според телевизионните оператори TyC и ESPN тялото на Марадона е пристигнало в Casa Rosada около 5 часа сутринта тамошно време. През нощта се е провела частна церемония за семейството и приятелите.

Странични хора можеха да присъстват от 6 до 16 часа. Но много от тях пристигнаха на площад „Де Майо“, пред Casa Rosada, часове преди това, за да пеят с всички сили в чест на Марадона.

Около 30 минути преди вратите да се отворят, огромна тълпа вече беше подредена и имаше силно полицейско присъствие.

На малки групи от 20 души беше позволено да влязат в правителствената централа, за да си кажат последното сбогом. Видимо засегнати, много хвърляха цветя, фланелки и други малки подаръци върху ковчега на Марадона.

Някои се наредиха на опашки с часове за възможността да минат за кратко покрай ковчега, украсен с футболни ризи и национално знаме.

Мнозина се прекръстиха и се чуха викове „Благодаря ти, Диего“ или „Обичам те, Диего“.

По-късно през деня някои фенове принудиха да влязат в Casa Rosada, според телевизионни репортажи.

Те се изкачиха през оградата на входа, очевидно защото се страхуваха, че няма да бъдат допуснати да видят ковчега му и да отдадат последна почит.

Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпата, докато вътре в двореца ковчегът на Марадона е преместен на по-безопасно място в друга стая.

Междувременно избухнаха сблъсъци близо до президентския дворец. Разгневените фенове хвърляха камъни и бутилки по полицията, която реагира с гумени куршуми и водни оръдия.

Медиите съобщават, че Марадона е получил сърдечен удар в сряда и не може да бъде съживен.

Адвокатът на Марадона Матиас Морла заяви в Twitter, че ще поиска разследване на смъртта. Той твърди, че в дома на Марадона има медицинска помощ, но има огромни закъснения, включително след извикване на линейка.

„Необяснимо е, че в продължение на 12 часа приятелят ми не получи внимание от здравния персонал. Линейката отне повече от 30 минути, за да пристигне“, пише той.

„Този ​​факт не може да се пренебрегне и ще поискам разследване. Както Диего ми казваше: ти си мой войник, действай без милост.

„За да опиша Диего в този момент на дълбока тъга: той беше добър син, най-добрият играч в историята и честен човек.“

Марадона, който доведе Аржентина до славата на Световното първенство през 1986 г., претърпя операция от кръвоизлив в мозъка по-рано този месец.

Нападателят е широко разглеждан от футболните фенове като един от най-великите играчи, играли някога играта.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!