четвъртък, май 30, 2024

ФСБ на Русия арестува привърженици на украинска неонацистка група

В Геленджик и Ярославъл са били арестувани 14 привърженици на украинската неонацистка група МКУ, чийто лидер през миналата година призова за терористични атаки в Русия. Това съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от „Новости“.

От радикалите са били иззети множество екстремистки материали, хладни оръжия, инструкции за изготвянето на самоделни бомби и огнестрелни оръжия. Сред символиката им са изображения на Хитлер, бившия съветски генерал Андрей Власов и оглавяваната от него Руска освободителна армия.

Както задържаните били признали по време на разпитите, тяхната група е сформирана през 2019 г. „под идеологическо влияние“ на гражданина на Украйна Егор Краснов, който използва псевдонима „Егор Яковлев“ в социалните мрежи.

Впоследствие той и други членове на МКУ са изпратили инструкции от Киев и Харков в Русия за извършване на терористични актове, масови убийства и други насилствени действия, твърдят от ФСБ.

„Подготовката за тях е била проведена в специални обучения, а практически умения са отработвани чрез побой над бездомници и представители на младежки субкултури„, се посочва в съобщението на руската спецслужба.

Като демонстрация на „придържане към нацистката идеология“ членовете на групата изгорили копие на Знамето на победата.

През февруари ФСБ също задържа поддръжници на МКУ във Воронеж. Те бяха обвинени в пропаганда на неонацизма и масови убийства.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!