неделя, април 14, 2024

Франция задържа британски траулер, спорът за риболова се нажежава

Франция задържа британски траулер, извършващ риболов в нейните териториални води без разрешение, и издаде устно предупреждение на втори кораб, на фона на ожесточен спор между съседите за достъп до риболовни зони след Брекзит, информира „Ройтерс“.

Бесен, че Великобритания отказа да предостави на своите рибари пълния брой разрешителни за работа в британски води, които според Франция са гарантирани, Париж обяви вчера ответни мерки, ако няма напредък в преговорите.

От 2 ноември Париж каза, че ще наложи допълнителни митнически проверки на британските стоки, влизащи във Франция, което ще увеличи перспективата за по-голяма икономическа болка преди Коледа за Великобритания, която се бори с недостига на работна ръка и спираловидните цени на енергията.

Правителството на президента Еманюел Макрон също преразглежда втори залп от санкции и не изключва преразглеждане на износа на електроенергия за Великобритания.

„Това не е война, но е битка“, каза френският министър на моретата Аник Жирарден пред радио RTL.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза, че Франция сега ще използва езика на силата, тъй като това изглежда е всичко, което Великобритания разбира.

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън не отговори веднага на искане за коментар относно задържания траулер.

По-рано Великобритания заяви, че планираните действия на Франция за отмъщение ще бъдат посрещнати с подходящ и калибриран отговор.

„Заплахите на Франция са разочароващи и непропорционални, а не това, което бихме очаквали от близък съюзник и партньор“, каза говорител на британското правителство.

Френските морски жандармеристи извършиха множество проверки на риболовни кораби край северното френско пристанище Льо Хавър през нощта, съобщи морското министерство, след като Франция засили наблюдението по време на преговорите.

Заловеният траулер, който сега е под контрола на френските съдебни власти, беше пренасочен към Льо Хавър под ескорт на морската полиция и беше вързан на кея на пристанището.

Капитанът на кораба може да бъде обвинен в наказателна отговорност, като уловът му бъде конфискуван, добави министерството.

Великобритания заяви, че е издала лицензи за риболов на кораби, които могат да покажат опит в операциите си в нейните води през годините преди оттеглянето й от Европейския съюз на 31 януари 2020 г.

Преговорите между Великобритания и Европейската комисия по аферата продължиха тази седмица.

Френското търпение се изчерпи за това, което официалните лица наричат ​​​​неизпълнение на думата на Великобритания след Брекзит, позовавайки се на риболова и искането за предоговаряне на протокола за Северна Ирландия, който има за цел да запази целостта на единния пазар на ЕС.

Допълнителни митнически проверки на стоки, пътуващи между Великобритания и континента през тунела под Ламанша и фериботите, могат сериозно да нарушат търговските потоци точно когато предприятията се запасяват за празничния период в края на годината.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!