Франция скастри кипърските турци за отварянето на град призрак в Кипър

Франция разкритикува като „провокация“ хода на кипърските турци частично да отворят изоставен град в Кипър за потенциално презаселване, в последната критика от Запада, която Турция отхвърли, информира „Ройтерс“.

Кипърските турци обявиха вчера, че част от град Вароша ще попадне под граждански контрол и хората ще могат да си възвърнат имоти, разгневявайки кипърските гърци, които обвиниха турските си противници в организирането на заграбване на територия тихомълком.

Вароша, зловеща колекция от изоставени високи хотели и резиденции във военна зона, в която никой нямаше право да влиза, е пуст откакто войната от 1974 г. раздели острова.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е обсъдил въпроса с кипърския си колега вчера и ще повдигне темата в ООН, уточни говорител на министерството на Льо Дриан.

Кипър е представен в Европейския съюз от международно признатото правителство на кипърските гърци. Франция председателства Съвета за сигурност на ООН този месец.

„Франция категорично съжалява за този едностранен ход, при който не е имало консултации, което представлява провокация и уврежда възстановяването на доверието, необходимо за връщане към спешни преговори за постигане на справедливо и дълготрайно решение на кипърския въпрос“, подчерта говорителят на Дриан.

ЕС, САЩ, Великобритания и Гърция също се противопоставиха на плана, обявен, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Никозия вчера. Той го нарече „нова ера“ за Вароша, който се намира на източния бряг на острова.

Турското външно министерство заяви, че критиката на ЕС е „нищожна“, тъй като е откъсната от действителността на място и благоприятства Гърция, членка на ЕС. „Не е възможно ЕС да изиграе каквато и да е положителна роля за постигане на споразумение по кипърския въпрос“, се казва в него.

Усилията за мир многократно се изсипват на етнически разделения остров. Ново кипърско турско ръководство, подкрепено от Турция, казва, че мирният договор между две суверенни държави е единственият жизнеспособен вариант.

Кипърските гърци отхвърлят споразумение за две държави за острова, което би предоставило суверен статут на отцепилата се кипърска турска държава, която само Анкара признава.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!