Франция създава национални космически сили. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, съобщава „Спутник“, цитирана от news.bg. Той направи изявлението ден преди Националния празник на страната.

Очаква се новата космическа инициатива да помогне на страната по-добре да гарантира безопасността на своите спътници. Точният размер на инвестициите обаче все още не е определен.

Преди това френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че Париж възнамерява да похарчи 3,6 милиарда евро за подновяване на военните си сателити.

По-рано тази година, Жан-Ив Льо Гал, президент на Националния център за космически изследвания разкри, че развитието на космическата индустрия е приоритет на Франция и че организацията очаква Макрон да направи стратегическо решение за формиране на „космическа сила“ на страната.
Ще се срещнат ли пак след 50 години – НАСА и изгубеният Снупи?През 1969 г. НАСА е в средата на най-голямата космическа надпревара в история. Мисията на Аполо 10 б…Jun 22 2019bulmedia.net

Макрон разкри по-рано новата ядрена подводница от клас „Баракуда“ – стелт програмата е на стойност 9 милиарда евро, като Париж твърди, че е от ключово значение за запазване на военноморското си присъствие за десетилетия напред.

Франция очаква клас „Баракуда“ да остане в експлоатация най-малко до 2060 година.

През ноември Макрон също така предложи Европейският съюз да има „истинска европейска армия“, която да бъде независима от САЩ и да може да защитава Европа.
НАСА отново праща астронавти на ЛунатаAмepиĸaнcĸaтa ĸocмичecĸa aгeнция планира да върне американските астронавти на Луната до 2028 г., кат…Feb 16 2019bulmedia.net

Коментари