неделя, май 26, 2024

Франция премахва коронавирус ограниченията до 30 юни

Правителството на Франция заяви, че ще облекчи мерките си за коронавируса на четири етапа, започвайки на 3 май, а всички ограничения ще бъдат премахнати до 30 юни, съобщават „Блумбърг“ и БиБиСи.

Франция ще позволи на кафенета, барове и ресторанти да обслужват навън и да отпускат вечерния полицейски час в планираното облекчаване на мерките за блокиране от следващия месец.

Планът от четири етапа, очертан от президента Еманюел Макрон, цели да отвори до голяма степен страната до 30 юни. Чуждестранните туристи със „здравна карта“ за Covid-19 ще могат да посещават Франция отново от 9 юни.

Степента на заразяване във Франция е намаляла след въвеждането на трета блокада, но броят остава висок в някои области.

Детайлизирайки своите дългоочаквани планове Макрон заяви, че иска да облекчи ограниченията на Франция на четири етапа:

На 3 май учениците от средните и гимназиалните училища ще започнат да се връщат в клас. Правилата за пътуване ще приключат;

На 19 май текущият вечерен час в 19:00 ще бъде преместен до 21:00. Кафенета и ресторанти ще могат да се отворят отново навън. Несъществени магазини, кина, музеи и театри ще могат да се отварят, с ограничения за посетителите;

На 9 юни комендантският час ще бъде преместен отново към 23:00. Ще бъде въведена „здравна карта“ за тези, които посещават стадиони и големи събития, както и за чуждестранните туристи, влизащи в страната;

На 30 юни комендантският час ще бъде премахнат напълно, но нощните клубове ще останат затворени.

Докато Макрон заяви, че се надява мерките да се облекчат в цялата страна, „аварийна спирачка“ може да се използва „в територии, където вирусът е твърде много“.

Чуждестранните туристи извън ЕС ще могат да влязат във Франция на 9 юни. Но те ще трябва да покажат санитарен пропуск – или здравна карта – подробностите за които все още не са разкрити.

Пропуск ще е необходим и за присъствие на големи събития.

„Здравната карта не трябва да бъде задължителна за достъп до ежедневни неща като ресторанти, театри и кина или за посещение на приятели“, каза Макрон. „Но за места с големи тълпи, като стадиони, фестивали, търговски панаири или изложби, би било абсурдно да не се използва“.

Франция влезе в трета национална блокировка на 3 април, тъй като се бори с нарастване на случаите, които заплашваха да затрупат болниците. Оттогава дневният брой на новите случаи е спаднал, от около 40 000 на 27 000 средно през последната седмица.

Докладвани са още 324 смъртни случая през последните 24 часа. Общият брой на загиналите от пандемията във Франция сега е 104 079, изчислява Университетът Джон Хопкинс.

Президентът бе силно критикуван за отхвърлянето на призиви за трета национална блокада по-рано, за да се намали скокът на инфекциите. Макрон каза, че е време да започнем да „възобновяваме нашия начин на живот във френски стил„, а хората се нуждаят от „съобразителност“, култура и спорт. Но добави, че хората трябва да останат „внимателни и отговорни„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!