Франция: Опасно е САЩ да изтеглят войските си от Ирак

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан определи като „опасно“ намерението на САЩ да изтегли войските си от Ирак, тъй като заплахата от Ислямска държава остава, съобщава „Спутник“.

„Ислямска държава все още съществува и се изненадах да узная, че Съединените щати може да изтеглят войските си от Ирак, което би било опасно“, заяви Льо Дриан.

Новият шеф на Пентагона Кристофър Милър обяви тази седмица, че американският контингент в Ирак и Афганистан ще бъде съкратен от настоящите 4 500 военнослужещи на 2 500 за всяка от двете страни до 15 януари 2021 г. Той подчерта, че това отговаря на стратегическите интереси на САЩ.

По-късно Белият дом заяви, че Доналд Тръмп планира изтеглянето на всички американски войски от Афганистан и Ирак до май 2021 г.

В Афганистан правителствените сили се сражават с въоръжени групировки от радикалното движение на талибаните.

През февруари САЩ и талибаните подписаха споразумение, съгласно което Вашингтон се ангажира да изтегли военните си части от Афганистан, при условие че талибанското движение престане да използва афганската територия като отправна точка за нападенията си срещу Съединените щати и съюзиците им.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!