вторник, юли 16, 2024

Франция изключва „тотална блокада“ в случай на втора COVID-19 вълна

Френското правителство обяви, че се готви за втора вълна от заразени с новия коронавирус (COVID-19), която може да се появи през следващите месеци, но няма да отговори с още една национална блокада, която да ограничи епидемията, съобщава „Франс прес“.

„Целта ми е да подготвя Франция за евентуална втора вълна, като същевременно запазваме всекидневния си живот, икономическия и социалния си живот“, изтъкна новият френски премиер Жан Кастекс в интервю за телевизия RTL.

„Но ние няма да налагаме блокада като тази, която наложихме през март, защото научихме… че икономическите и човешките последици от тоталната блокада са катастрофални„, подчерта френският министър-председател.

Вместо това всяко затваряне на бизнес или поръчки за престой в домашни условия ще бъдат „насочени“ към конкретни области, каза той.

„Коронавирусът все още е тук“, предупреди Кастекс и добави, че ще пътува в неделя до територията на Южна Америка на Френска Гвиана, която се опитва от скок в случаите.

Длъжностните лица съобщиха за 124 нови случая на територията във вторник, което доведе до близо 5200, а правителството изпрати десетки здравни работници от континента, за да засили болничния персонал.

Кастекс беше назначен от президента Еманюел Макрон миналата седмица, за да ръководи ново правителство, което има за задача да организира възстановяването на страната от най-лошата й здравна и икономическа криза след Втората световна война.

Обещани са милиарди евро за инвестиции, както и мерки за ограничаване на загубата на работни места в икономика, която се очаква да се свие около 10 процента през тази година.

„Ще защитим хората, но преди всичко ще инвестираме в екологичната трансформация, за възстановяването на страната ни“, каза Кастекс.

Той също така потвърди, че е увеличил предложеното увеличение на заплатите и увеличението на бюджета за болничния персонал с около един милиард евро при преговори със синдикатите тази седмица, което доведе до общия пакет до 7,5 милиарда евро (8,5 милиарда долара).

Но профсъюзните лидери казват, че биха вдигнали месечното заплащане за медицински сестри, техници и други на първа линия на борбата с коронавируса само със 180 евро на месец, което е много малко от исканията за повишаване на 300 евро.

Избухването е убило близо 30 000 души във Франция, откакто са регистрирани първите случаи през януари.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!