Филипините предупреждават за китайска окупация в Южнокитайско море

Шефът на отбраната на Филипините заяви в неделя, че Китай се стреми да окупира повече райони в Южнокитайско море, като се позова на продължаващото присъствие на китайски кораби, за които Манила смята, че са с екипаж от милиции в спорните части на стратегическия воден път, съобщава „Ройтерс“. 

„Продължаващото присъствие на китайски морски милиции в района разкрива намерението им за по-нататъшно окупиране в Западно Филипинско море„, заяви министърът на отбраната Делфин Лорензана в изявление, използвайки местното име за Южнокитайско море.

Това е второто враждебно изказване на Лорензана от два дни насам, когато той повтори призивите на Филипините китайските лодки да напуснат рифа Уитсун, който Манила нарича риф Джулиан Фелипе, разположен в рамките на изключителната икономическа зона от 200 мили.

Китайски дипломати заявиха, че лодките, закотвени близо до рифа (които наброяват повече от 200 въз основа на първоначалните разузнавателни данни, събрани от филипинските патрули), са се подслонявали от силно океанско вълнение и че на борда няма милиции.

В събота Лорензана каза, че на рифа Уитсун все още има 44 китайски кораба въпреки по-добрите метеорологични условия.

Не съм глупак. Досега времето беше добро, така че те нямат причина да стоят там „, каза той.

Китайското посолство в Манила отговори на коментарите на Лорензана, като заяви, че е „напълно нормално“ китайските кораби да ловят риба в района и да се подслонят близо до рифа по време на сурови морски условия. В него се добавя, „Никой няма право да прави безразсъдни забележки по отношение на подобни дейности.“

Международен трибунал отмени искането на Китай за 90% от Южнокитайско море през 2016 г., но Пекин не признава решението и изгради изкуствени острови в спорните води, оборудвани с радари, ракетни установки и хангари за бойни самолети.

Те са правили това (окупират спорни райони) и преди в Panatag Shoal или Bajo de Masinloc и в рифа Panganiban, нагло нарушавайки филипинския суверенитет и суверенни права съгласно международното право“, заяви Лорензана в неделното си изявление.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!