Facebook изгражда „метавселена“, създава за целта 10 000 работни места в ЕС

Най-голямата социална мрежа Facebook обяви че ще създаде 10 000 нови висококвалифицирани работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на така наречената метавселена, информира ДПА.

Компанията си сътрудничи с други, за да разработи „нова фаза на взаимосвързани виртуални преживявания, използващи технологии като виртуална и разширена реалност“, или метавселена, заяви вицепрезидентът на Facebook по политиката и обществените въпроси Ник Клег в изявление.

„Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят от самото начало“, се казва в изявлението.

Клег, бивш вицепремиер на Великобритания, заяви, че инвестицията е „вот на доверие в силата на европейската технологична индустрия“, подчертавайки, че Европа е „изключително важна за Facebook“.

„Освен нововъзникващите технологични таланти, ЕС също играе важна роля за оформянето на новите правила на интернет. Европейските политици са водещи в подпомагането на вграждането на европейски ценности като свободното изразяване, неприкосновеността на личния живот, прозрачността и правата на хората в ежедневната работа на интернет „, се казва в изявлението.

Американската компания е подложена на международен натиск.

Бивш продуктов мениджър на Facebook в началото на октомври обвини компанията, между другото, че не е достатъчно прозрачна относно потенциала на онлайн мрежата да причини вреда.

Facebook отговори, че онлайн мрежата се опитва всеки ден да намери баланс между правото на милиарди хора на свободно изразяване и безопасна среда за потребителите.

Компанията също предизвика негативни заглавия по -рано този месец, след като грешка в настройките на мрежата доведе до прекъсване от около шест часа във Facebook и нейните дъщерни дружества Whatsapp и Instagram.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!