понеделник, юли 15, 2024

Евросъдът: Държавите могат да задължат зашеметяване на животните преди клане

Съдът на Европейския съюз постанови, че властите могат да издадат разпореждане животните да бъдат зашеметявани преди да бъдат избивани, информира АФП.

По-рано мюсюлмански и еврейски групи предупредиха, че този съдебен случай може да ограничи религиозните свободи.

Съдът подкрепи регулация, наложена от Фламандския регион в Белгия, да се забрани коленето на добитък, който не е зашеметен, което е на базата на правата на животните.

Съдът заключи, че мерките в постановлението осигуряват справедлив баланс между важността да се зачита благосъстоянието на животните и зачитане свободата на вероизповедание на евреите и мюсюлманите, подчертава съдът.

Регионалното правителство издаде заповед през 2017 г., която влезе в сила от 2019 г. Според нея в кланиците животните трябва да се зашеметяват преди да бъдат избивани.

Аргументът е, че това ще „намали страданието им“, но се възприема широко като мярка срещу мюсюлманската халал традиция и мярка, която на практика забранява еврейското ритуално колене.

Защитници на правата на животните настояваха да се наложи забраната, която може да спре религиозните ритуални кланета, които изискват добитъкът да е в съзнание, когато се прерязва гърлото.

Но еврейските и мюсюлмански групи смятат, че мярката е атака срещу традициите и ритуалите им. Призоваха европейския съд да даде приоритет на религиозната свобода.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!