Европейските сили се отказаха от резолюция в МААЕ за критикуване на Иран

Великобритания, Франция и Германия се отказаха да подкрепят план Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да прокара резолюция тази седмица, с която да разкритикуват Иран за решението да ограничи сътрудничеството. Това обявиха дипломатически източници пред „Ройтерс“ и АФП.

Планът за приемане на резолюция е подкрепян от САЩ.

От МААЕ обявиха, че генералният секретар Рафаел Гроси ще даде пресконференция в 11:00 часа по Гринуич.

Не се посочва причина за изявлението, но дипломати заявиха, че той е казал пред 35-членния Управителен съвет, че агенцията планира да проведе технически обсъждания с Иран през април.

Франция, Великобритания и Германия планираха да внесат резолюция за разкритикуване на Иран за решението да спре някои инспекции на МААЕ. Но от източниците стана ясно, че трите държави няма да внесат документа.

Отделно САЩ обявиха пред Управителния съвет на МААЕ, че Иран има възможност да отговори на притесненията на ядрената агенция след откриването на частици от уран на необявен ядрен обект. Вашингтон се закани, че ще следи отблизо.

Иран заплаши да прекрати споразумението, ако резолюцията бъде прокарана.

Миналия месец Техеран ограничи сътрудничеството с агенцията, прекратявайки допълнителните мерки за инспекция като част от ядреното споразумение от 2015 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!