Енергийният съюз

Двата най-високопоставени органа на ЕС в областта на енергетиката и климата смело обявиха тази седмица, че Енергийният съюз в Европа е станал „реалност“.

„Горд съм да стоя тук днес, за да представя този пакет с едно просто съобщение – Енергийният съюз стана реалност“, заяви на 9 април Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия за енергийния съюз, в Брюксел.

Представителите на ЕС са доволни от начина, по който вътрешният енергиен пазар на блока се е оформил през последните пет години, но признаха, че целите за енергийна ефективност и възобновяеми източници все още се нуждаят от работа.

Стотици часове преговори и почти пет години по-късно, Енергийният съюз е „завършен“ според европейския бос по въпросите на климата Мигел Ариас Канете, който каза, че това е най-амбициозната и модерна рамка за климата и енергетиката в света. Според него, редовният годишен преглед, последният от настоящата Комисия, ще разкрие, че Енергийният съюз „е допринесъл значително за укрепването на енергийната сигурност на Европа“.

Но четвъртият годшен доклад за Енергийния съюз очерта по-малко розова картина в други области, особено напредъка на ЕС към постигане на целите си за 2020 г.

Блокът трябва да постигне общата цел за възобновяема енергия от 20% до края на десетилетието и въпреки че докладът твърди, че това вероятно ще се случи, той признава, че отделните държави-членки могат да имат проблеми и че напредъкът може да се забави преди 2030 г., когато целта от 32% ще излезе на дневен ред.

В краткосрочен план Комисията призова държавите, които изостават, да използват нова характеристика на енергийните закони, която позволява прехвърлянето на статистически данни между държавите-членки. Наскоро Люксембург и Литва се възползваха от този механизъм, като Великото херцогство плати на балтийската държава приблизително 10 млн. евро за правото да прехвърли излишъците си от възобновяеми източници в собствените си регистри, за да може да достигне целта си до 2020 г.

След 2020 г. обаче, Комисията призова държавите-членки да „продължат да увеличават усилията си“, за да разполагат с повече капацитет за възобновяема енергия и да гарантират, че потреблението на енергия ще намалее. И през 2018 г. обаче потреблението продължава да се увеличава, след постепенно намаляване на нивата през 2014 г. Енергийните анализатори твърдят, че неблагоприятните метеорологични условия, повишената икономическа активност и недостатъчните енергоспестяващи мерки са основните причини за увеличението.

Що се отнася до напредъка в областта на енергийната ефективност, съществува риск ЕС действително да пропусне целта си от 20% за 2020 г., ако не бъдат положени повече усилия. Понастоящем той се равнява на малко над 17% и докладът посочва закъсненията в прилагането на мерките и липсата на нови политики като фактори, допринасящи за това.

Що се отнася до енергията от възобновяеми източници, мерките в проектоплана просто не са достатъчни. Има прекалено много пропуски в ключови области, включително как страните планират да получат повече електроенергия от възобновяеми източници в промишлеността, отоплението и транспорта.

Не трябва да пропускаме и политическата карта зад инициативата. Енергийният съюз е нещо повече от „противодействие на Русия“, но едно от най-важните развития през последните няколко години е непрекъсната работа за отделяне на балтийската мрежа от руската електропреносна мрежа.

Коментари