Резултатите от последното проучване на Евробарометър показват, че трима от всеки четирима европейци (76%) считат еврото за надеждна валута. Това е най-високото равнище на подкрепа от началото на проучванията през 2002 г., съобщават още от ЕК.

В допълнение 65% от гражданите в еврозоната смятат, че еврото носи ползи на страната им, което също е най-високото отчитано досега равнище, особено взимайки под внимание фактът, че еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. 80% от анкетираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се сравняват цените и да се пазарува в други страни, включително онлайн. 

Още по темата

Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е символ на единството на Европа и нейната сила в световен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки. Осезаемите ползи от него за всички са стабилните цени, по-малките разходи за финансови операции, защитените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътуване и по-високият жизнен стандарт 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Петър Нейков

Източник: Investor.BG

Коментари