ЕС huawei

Америка не може да има тесни връзки по сигурността, разузнаването и технологиите с Европа, освен ако ЕС не прекъсне връзките си с китайския технологичен гигант Huawei и приеме „западната телекомуникационна индустрия“, заяви американският посланик в Европейския съюз.

Гордън Сондланд изтъкна още, че ЕС е „доста протекционистичен по природа“, но добавя, че очаква новата Европейска комисия, която трябва да встъпи в длъжност през ноември, да „започне отношенията си на нова страница и на нова основа със Съединените щати“.

Посланикът сравнява отношенията между двете половини на Атлантика с тези между автомобилните гиганти General Motors и Ford – те не са врагове, а приятелски конкуренти, всеки от които се опитва да спечели дял за себе си.

Понастоящем ЕС има по-голям процент от „пазарния дял“ в САЩ, отколкото САЩ на европейския пазар – и Вашингтон се опитваме да го балансира отново. Може ли обаче това да стане за сметка на Китай, който да се превърне в обединяващ фактор за ЕС и САЩ?

Закономерно, тук темата е по-деликатна. В очите на официален Вашингтон, Китай е изградил своята икономика през последните 30 години чрез кражба на интелектуална собственост и чрез принудителна трансфер на технологии. От своя страна, САЩ ще търсят съвместна позиция с ЕС като партньори в отношенията си с Китай, което на теория ще ги направи много по-силни.

Русия подаде ръка на Huawei напук на Европа и САЩЗатъналата в проблеми китайска технологична компания Huawei сключи договор за изграждане на първата …Jun 9 2019bulmedia.net

За Европа обаче нещата не са толкова прости и контрастни.

Независимо дали бихте се съгласили с неотдавнашното изявление на Huawei, че САЩ оказват безпрецедентен натиск върху правителствата в ЕС, отношенията на Брюксел и Пекин имат своя динамика, която не може автоматично да възприема траекторията, зададена отвъд Океана.

Една възможна линия на поведение е Европа трябва да се присъедини към това, което сега се развива като обща западна телекомуникационна индустрия, която носи свои стандарти и одобрения. Тя изготвя списък с критерии, на които всяка страна, която обмисля закупуването на оборудване или управлението за своето оборудване, трябва да отговаря. Докато страните купуват оборудване или се ангажират с компании, които спазват изискванията по този списък, те трябва да имат гаранции за сигурността. А финансовите изгоди, общите пазари и добрите практики ще гарантират наличието на много компании, които спазват този списък.

Тези компании не бива да са само китайски, нито само американски, а европейски, корейски и др. – компании от цял свят ще се съобразяват с добрите практики. Надеждата е в това, че правителствата ще приемат списъка като стандарт и това не е толкова за отделна страна или доставчик, а за обективен списък на критериите, които се поставят.

Тъй като светът става все по-зависим от новата 5G технология, цялата страна на бъдещето ще оперира с 5G стандарти – не само стационарни телефони и мобилни телефони, но и автомобили, самолети, сгради, болници, училища, правителството, военните – всичко ще бъде взаимосвързано. И в този смисъл, страните от Европа ще искат да бъдат толкова тясно свързани с останалия свят, колкото са и днес, без да се чувстват ограничени от една или друга чужда политика.

Пренебрегваните военни последици от 5G дебатаМного внимание се обръща на икономическите и шпионски последици на китайската ексоанзия в развитието…Jun 1 2019bulmedia.net

Коментари